top of page
HABITATGE UNIFAMILIAR

Reforma i ampliació de volum d'un habitatge entre mitgeres​

Situació - Mataró · Maresme

Equip - VILOarquitectes + Àlex Valdés

Constructora - Danema SCP

Any construcció - 2017

Àmbit - Privat

Superfície útil - 132 m²

Fotografies - Thomas Lefebvre

L’encàrrec parteix de la premissa d’augmentar l’actual pb amb un nou volum fins al límit permès de fondària edificable i reformar l’espai existent interior.

En el projecte, s’entén l'escala com l'element que vertebra la compartimentació dels espais. En planta baixa aquesta delimita l’espai en contacte amb el carrer, conformat per un estudi diàfan i un bany complert, de la cuina-menjador i la sala d’estar (nou volum) que es troben en contacte amb el pati. 

La cuina preveu una franja amb la zona de treball entre l’escala i la sala d’estar. Aquesta es complementa amb tres mòduls de columna que resseguint la paret en contacte amb l’escala acaben de dibuixar la L. D’aquesta manera s’allibera l’espai central d’aquesta zona, per tal de que sigui capaç d’albergar-hi una taula de grans dimensions.

L’estintolament crea el transit entre la cuina-menjador i sala d’estar, atorgant una configuració espacial conjunta als dos ambients directament relacionats. L’estar conté alhora una gran obertura que confereix al pati la condició de prolongació de la sala d’estar a l’exterior.

En la planta pis l’operació de la reforma configura una habitació doble de dimensions generoses amb sortida a la nova terrassa que és fruit del nou volum construït. Aquesta terrassa es dota d’un moble d’obra que alhora d’ampit també fa la funció d’emmagatzematge i serveix d’espai per ubicar tot allò relacionat amb la bugada. Per completar aquesta operació es trasllada el bany complert a l’altre costat de l’escala i es prepara la divisió de les habitacions que donen al carrer deixant oberts els futurs tancaments fixes o divisòries mòbils.

La reforma vol donar protagonisme al sostre de volta tornant a deixar les bigues amb la textura original de la fusta.

bottom of page